Nakkesmerter
Skrevet av fysioterapeut Stian Heimvik Klungland ved Arendal Osteopati & Fysioterapi
Om tilstanden
Nakkesmerter er en vanlig plage som kan oppstå akutt eller utvikle seg gradvis over tid. Smertene kan være lokalisert til nakken eller stråle ut mot skuldrene, øvre rygg, armer eller hode. De fleste nakkesmerter er ufarlige, men kan være svært plagsomme og påvirke daglige aktiviteter, søvn og generell livskvalitet. Smertene kan vare fra noen dager til flere måneder, avhengig av årsak og behandling.
Årsaker
Nakkesmerter kan skyldes muskulær overbelastning eller spenninger, leddirritasjon, eller skader i øvrige nakkestrukturer. Overbelastning fra ensidige bevegelser, plutselige vridninger eller traumer som whiplash kan utløse smerter.
Stress og andre mental helse-problemer bidrar også til økte muskelsmerter i nakken. Stress og søvnmangel, spesielt i kombinasjon, gjør kroppen mer sensitiv for smerte - og dette merkes typisk i nakken. Nakkesmerter er ofte sammensatt og handler om en kombinasjon av belastning i livet, både fysiske og psykiske.
Statisk arbeidsposisjon som på et kontor, og inaktivitet forøvrig, er en annen vanlig årsak. Økt stillesitting i samfunnet har økt omfanget av nakkesmerter betydelig.
Slitasjeforandringer i nakkevirvlene, som artrose eller skiveprolaps, kan også være medvirkende faktorer, spesielt hos eldre. Det er derimot viktig å nevne at flere har denne typen funn på MR- og røntgenbilder, uten å ha smerte.
Symptomer
Nakkesmerter oppleves ofte som stivhet, ømhet eller skarpe smerter i nakken eller ut mot skuldre/ mellom skulderbladene. Plagene forverres typisk ved store bevegelser i nakken, det kan for eksempel være vanskelig å rotere nakken.
Smerten kan også stråle ut i armer, eller gi hodepine. Les mer om spenningshodepine her. Prikking, nummenhet eller svakhet i armene kan forekomme dersom nerver er påvirket. I mer alvorlige tilfeller kan det oppstå koordinasjonsproblemer eller nedsatt kraft i armer og hender.
Diagnose
Diagnosen stilles basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Behandleren undersøker bevegelighet og styrke for å vurdere muskulaturen, og gjør nevrologisk undersøkelse ved symptomer som nummenhet eller kraftsvikt.
Bildediagnostikk som røntgen, MR eller CT er sjelden nødvendig, men kan brukes hvis det er mistanke om alvorlige tilstander som prolaps, brudd eller annen underliggende leddsykdom.
Behandling og prognose
De fleste nakkesmerter har god prognose og bedres raskt. Fysikalsk behandling kan bidra til å redusere smerte og gjenopprette bevegelighet gjennom for eksempel triggerpunktmassasje, leddmanipulering (knekking) og treningsveiledning. Behandling og trening må rettes mot funnene terapeuten gjorde under undersøkelsen, for å bedre de underliggende årsakene. Se eksempler på lette øvelser for nakkesmerter nederst på siden.
Dersom stress er en hovedårsak til smerten er det viktig å ta tak i dette. Stressmestring er sammensatt og komplisert, men gir en stor effekt på tilbakevendende smerter. Tiltak kan være meditasjon, yoga, å tilbringe tid i naturen eller fysisk trening.
Fysisk trening er sterkt anbefalt dersom man har tilbakevendende nakkesmerter. Både på bakgrunn av effekten det har på muskelkvaliteten i området, men også som stressmestringstiltak. Fysioterapeut kan hjelpe med trening med nakkesmerter.
Smertestillende medisiner kan brukes ved behov. Ved langvarige eller alvorlige symptomer, som ved prolaps eller nerveskade, kan videre utredning og i sjeldne tilfeller kirurgisk behandling være nødvendig.
