Spenningshodepine

Om tilstanden

Spenningshodepine, eller tensjonshodepine, er den vanligste formen for hodepine. Den kan komme i episoder eller være mer konstant. Årsaken er ofte ulike former for stress. Langvarig skjermbruk og dårlig søvn påvirker også. I noen tilfeller finner man en sammenheng med depresjon eller angstlidelse. Det er også ofte en forbindelse med økt spenning i hode- og nakkemuskulatur.

Symptomer

Smertene sitter ofte som et stramt bånd over pannen og rundt hodet, eller i bakhodet. Smerten er trykkende eller pressende, ikke pulserende. Noen våkner med smerte, men de fleste opplever en økning av smertene utover dagen i takt med stress. En del har også kvalme og svimmelhet i takt med smerten.

Behandling og prognose

Målet med behandlingen er å forebygge, lindre og håndtere plaggene. Avspenningsteknikker, strategier for å håndtere stress, og fysisk aktivitet er anbefalte tiltak.

Smertestillende behandling kan brukes ved akutte forverringer over en kort periode. Vanedannende medisiner og smertestillende medisin anbefales ikke brukt daglig over lang tid.

Fysioterapeut og osteopat kan hjelpe med avspenningsteknikker, øvelser for stiv og vond muskulatur, råd om fysisk aktivitet samt behandling av triggerpunkter og vond muskulatur i nakke og hode.

Det kan være vanskelig å bli kvitt plagene fullstendig, men tilstanden kan med rette tiltak håndteres i stor grad og de fleste opplever god bedring.