Lumbalt skiveprolaps

Om tilstanden

Mange med korsryggsmerter er redde for at de har prolaps. Det er noe som ofte assosieres med dårlige prognoser og et liv med ødelagt rygg. Heldigvis er det vanligvis ikke tilfellet. Ryggprolaps er vanlig, og går over for de aller fleste.

Ryggraden er satt sammen av ryggvirvler, og mellom disse ligger de såkalte mellomvirvelskivene. Disse består av hard brusk med en mykere kjerne. Det vi betegner som et prolaps er en utbukning av denne mellomvirvelskiven. I noen tilfeller får skiven en rift og det myke kjernematerialet renner ut. Prolapser trenger ikke å ha en kjent årsak, og bildet er ofte sammensatt. Livsstil, trivsel i jobbsituasjon, arvelige faktorer og aktivitetsnivå kan påvirke.

Størrelsen og formen av prolapset vil i stor grad påvirke symptombildet. Prolapser kan med tid trekke seg tilbake og bli bra av seg selv.

Symptomer

Ikke alle prolapser gir symptomer. Opp mot halvparten av befolkningen har prolaps med lite eller ingen symptomer.

Det vanligste symptomet er smerte, enten i korsryggen eller som utstrålende smerter ned i ett eller begge ben. Noen kan oppleve nummenhet og svakhet i bena. Dersom du opplever krafttap i bena er det viktig at man får rask vurdering av en lege.

Også om du får problemer med å tømme blæra, eller å holde igjen når du må på do, eller mister følelsen i skrittet, må du kontakte lege raskt.

Behandling og prognose

De aller fleste er betydelig bedre innen 3-6 måneder. I den akutte fasen er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter for å lindre symptomene. Fysikalsk behandling hos fysioterapeut, osteopat eller kiropraktor kan lindre smertene mens tilstanden pågår. Dersom man har en fysisk krevende, eller ren stillesittende jobb er det vanlig med en kort sykmelding. Har man identifisert aktiviteten som har trigget tilstanden vil det bli viktig å modifisere den aktiviteten.

Mens man har prolaps er anbefalingen å holde seg i aktivitet. Dette trenger ikke bety trening, og smertene begrenser naturligvis aktiviteten. Dersom smertene tillater, er det gunstig med korte gåturer og lette øvelser hjemme. En fysioterapeut kan hjelpe med å veilede aktiviteten.