Korsryggsmerter

Om tilstanden

Korsryggsmerter er svært vanlig. I løpet av 12 måneder har ca 50% av befolkningen plager i ryggen. 8 til 15% er til enhver tid plaget.  Smertene kan oppstå akutt eller ha en gradvis debut. Akutte korsryggsmerter kan være skremmende og svært hemmende, og er en av de vanligste grunnene til å oppsøke behandling.

Diagnose

Ryggen er en sammensatt struktur med ryggvirvler, mellomvirvelskiver og flere lag muskulatur. Korsryggplager kan være svært smertefullt, og mange frykter prolaps eller alvorlig skade på grunn av smertenivået. Likevel har de aller fleste tilfellene (opptil 80-90%) ingen åpenbar årsak. Bildet er sammensatt, og ensidig arbeid, inaktivitet, høyt stressnivå, dårlig søvn, mistrivsel hjemme eller på jobb og arvelige faktorer spiller alle inn.

Korsryggsmerter kan oppstå plutselig, og trenger ikke komme etter tunge løft eller feilbelastninger.. Det er viktig å få undersøkt og diagnostisert ryggen dersom man har sterke og vedvarende smerter, eller dersom man har utstrålende smerter eller nummenhet ned i ett eller begge ben.

Behandling og prognose

Fysioterapeut og osteopat kan hjelpe med diagnostisering og veiledning dersom du har korsryggsmerter. Man kan også gjøre manipulasjonsbehandling, triggerpunktbehandling eller bruk av nåler for smertelindring. Fysioterapeut kan tilrettelegge øvelses- og aktivitetsprogram for å fremme tilheling.

De aller fleste blir heldigvis bra av korsryggsmerter, men plagene kan for noen være tilbakevendende. Det er viktig å lære å kjenne kroppen sin, og å gjenkjenne tidlige signaler på smerte.

Råd ved korsryggsmerter

Ryggen er glad i aktivitet. Dersom smertene ikke er så sterke at det er umulig, er det anbefalt å holde seg i normal aktivitet, gå korte turer og unngå langvarig ligging eller sitting. Svømming er en fin aktivitet som sjelden trigger smerter. Plagene lindres ofte effektivt med reseptfrie smertestillende medisiner, som du kan bruke 3-4 ganger daglig i den akutte perioden. Håndtering av stress og bedring av trivsel i livet vil også bedre ryggen.