Korsryggsmerter
Skrevet av fysioterapeut Stian Heimvik Klungland ved Arendal Osteopati & Fysioterapi
Om tilstanden
Korsryggsmerter er en av de vanligste helseplagene i befolkningen og en ledende årsak til sykefravær og redusert livskvalitet. De fleste voksne vil oppleve korsryggsmerter i løpet av livet, ofte uten en klar, spesifikk årsak. Smerter i korsryggen kan variere fra milde og forbigående til alvorlige og langvarige, og kan komme plutselig eller utvikle seg gradvis over tid. Selv om mange tilfeller bedres av seg selv, kan noen utvikle langvarige smerter som krever profesjonell oppfølging.
Årsaker
Korsryggsmerter er en sammensatt tilstand som sjelden skyldes en enkelt faktor. Tradisjonelt har man kun fokusert på mekaniske eller strukturelle årsaker som skader på skiver, ledd eller muskler. Selv om dette er viktig, viser nyere forskning at smerteopplevelse ofte er et resultat av en kombinasjon av flere faktorer.
Fysiske faktorer som akutte skader, overbelastning eller degenerative forandringer som slitasje på mellomvirvelskiver og ledd gir smerter. Men det er viktig å merke seg at også mange mennesker har slike forandringer uten å oppleve smerter.
I tillegg spiller psykologiske og sosiale faktorer en betydelig rolle. Stress kan påvirke hvordan vi opplever smerte, mens negative forventninger til smerte eller frykt for bevegelse kan forverre tilstanden. Arbeidssituasjon, familieforhold og støtte fra omgivelsene kan også ha en stor innvirkning. For eksempel kan høyt arbeidspress eller lite sosial støtte øke risikoen for langvarige smerter.
Diagnostisering
Diagnostisering av korsryggsmerter handler om å forstå helheten i pasientens situasjon. En grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse er viktig. Her vil helsepersonell fokusere på å avdekke, eventuelt avkrefte, større og omfattende plager som underliggende sykdommer eller skiveprolaps. Les mer om prolaps her.
Klinisk undersøkelse vil gi terapeuten viktig informasjon om hvor mye og hvor belastende aktivitet pasienten burde eller ikke burde gjøre.
Bildediagnostikk som MR og røntgen kan være nyttig i enkelte tilfeller, spesielt hvis det er mistanke om alvorlige tilstander som skiveprolaps med nervetrykk, eller infeksjon. Men for de fleste med korsryggsmerter er slike undersøkelser unødvendige og kan til og med føre til unødig bekymring. Mange funn på bilder er normale aldersrelaterte forandringer og ikke nødvendigvis årsaken til smerten.
Behandling
Behandlingen av korsryggsmerter bør være individuell og helhetlig. Forståelse av hva korsryggsmerter er og hva som ikke er farlig, kan redusere frykt og øke mestringsfølelsen.
Regelmessig bevegelse og fysisk aktivitet er blant de mest effektive tiltakene for å redusere korsryggsmerter. Terapeuten kan tilpasse treningsprogram ut fra smertegrad, funn på undersøkelse og tidligere aktivitetsnivå. Turgåing eller annen form for trening som pasienten trives med er også anbefalt.
Fysikalsk behandling kan bidra til å lindre smerter og forbedre bevegelighet. Dette kan inkludere teknikker som leddmanipulering (knekking), triggerpunktmassasje og nålebehandling.
Stressmestring, arbeidstilpasning og sosial støtte kan være viktige elementer i behandlingen. I noen tilfeller kan det være hensiktsmessig å involvere andre helseprofesjoner som psykologer.
For pasienter med langvarige smerter kan en gradvis opptrappingsplan og tett oppfølging være nødvendig for å sikre bedring over tid.
Råd ved korsryggsmerter
Ryggen er glad i aktivitet. Dersom smertene ikke er så sterke at det er umulig, er det anbefalt å holde seg i normal aktivitet, gå korte turer og unngå langvarig ligging eller sitting. Svømming er en fin aktivitet som sjelden trigger smerter. Plagene lindres ofte effektivt med reseptfrie smertestillende medisiner, som du kan bruke 3-4 ganger daglig i den akutte perioden. Håndtering av stress og bedring av trivsel i livet vil også bedre ryggen. Se forslag til lette hjemmeøvelser ved korsryggsmerter nederst.
Sliter du med korsryggsmerter? Ikke nøl med å kontakte oss for en uforpliktende prat her, eller bestill time her.
