Tennislegg
Skrevet av fysioterapeut Stian Heimvik Klungland ved Arendal Osteopati & Fysioterapi
Om tilstanden
Tennislegg er en vanlig muskelskade i leggen som oppstår akutt ved en delvis avrivning av den indre delen av gastrocnemius-muskelen. Dette skjer ofte under aktiviteter som innebærer eksplosive bevegelser, som løping , hopping eller ved raske retningsforandringer. Skaden rammer oftest personer mellom 30 og 50 år og gir akutte smerter i leggen, ofte beskrevet som et plutselig "slag" eller "smell".
Årsaker
Den vanligste årsaken til tennislegg er en plutselig og kraftig aktivering av leggmuskulaturen, ofte under idrett eller fysisk aktivitet. Skaden skjer typisk når foten er dorsalflektert (tåen opp) samtidig som leggen strammes, som ved et fraspark. Faktorer som øker risikoen for å utvikle tennislegg inkluderer utilstrekkelig oppvarming, muskeltretthet, redusert fleksibilitet og tidligere skader i leggen.
Rask økning i treningsmengde eller utmattelse i leggmuskulaturen gjør deg mer utsatt.
Symptomer
Tennislegg gir en akutt, skarp smerte på innsiden av leggen, ofte ledsaget av en følelse av at noe "sprakk" eller "smalt" i muskelen. Smerten kommer umiddelbart og gjør det vanskelig å gå normalt. Etter kort tid oppstår det typisk hevelse og ømhet i området, og i noen tilfeller utvikles blåmerker nedover leggen. Mange opplever nedsatt kraft i ankelen og smerter ved strekk eller belastning av muskelen.

Diagnose
Diagnosen stilles ved en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse. Typiske funn er ømhet og hevelse over den indre delen av gastrocnemius, og smerte ved aktiv plantar fleksjon eller passiv dorsalfleksjon. I noen tilfeller brukes ultralyd eller MR for å bekrefte skadens omfang og utelukke mer alvorlige skader som total muskelruptur eller dyp venetrombose.
Behandling og prognose
Behandlingen av tennislegg fokuserer på å redusere smerte, fremme tilheling og gjenopprette funksjon. I den akutte fasen anbefales hvile, elevasjon og kompresjon. Fysikalsk behandling som nålebehandling eller triggerpunktmassasje fungerer smertelindrende og kan brukes ved behov. Se eksempel på styrkeøvelse for leggmuskulatur nederst på siden.
Når muskulaturen er klar for det startes gradvis opptrening med fokus på bevegelighet og styrke. Fysioterapi spiller en viktig rolle i rehabiliteringen. Opptrening tilpasset den enkelte pasients smertegrad og tidligere aktivitetsnivå er den beste behandlingen for denne typen muskelskader. Prognosen er god, og de fleste kan gjenoppta normal aktivitet innen 4-8 uker, avhengig av skadens alvorlighetsgrad og kvaliteten på rehabiliteringen. Tidlig og riktig behandling er avgjørende for en rask og fullstendig tilbakevending til aktivitet.
