Plantar fascitt

Om tilstanden

Plantar fasciitt er en diagnose med hælsmerter som stråler fremover foten. Dette er en irritasjonstilstand i fotsålens bindevevsplate der den fester seg til hælbenet. Tilstanden gir smerter når du tråkker ned på hælen. Plantar fascitt er den vanligste årsaken til hælsmerter. Tilstanden er vanligst blant de over 40 år, og blant idrettsutøvere/ løpere.

Tilstanden skyldes langvarig belastning av plantarfasciens feste til hælbeinet over vevets toleranseevne. De vanligste skademekanismene er langvarig ståing, gåing eller løping på hardt underlag.

Symptomer

Smertene er vanligvis sterkest om morgenen og avtar når foten blir oppvarmet ved bruk. Ved store belastninger vil smerten på ny øke. Noen kan ha smerter i hvile, for eksempel på kvelden etter en dag med mye belastning.

Smerten er mest uttalt i fremre kant av hælbenet, og utløses når du trår på foten. Smerten kan stråle frem under foten og dekke mesteparten av fotsålen i noen tilfeller.

Behandling og prognose

De aller fleste blir bra uten medisiner eller kirurgi i løpet av 3 til 6 måneder. Ved uttalte plager går tilstanden vanligvis over etter 6 til 18 måneder. Fysioterapi - med tilpassede øvelser, veiledning av øvrig aktivitet, teiping av fotsålen eller trykkbølgebehandling - forkorter varigheten og senker smerteintensiteten.