Overtråkk

Om tilstanden

Overtråkk av ankel er smertefullt og gir potensielt langvarig funksjonsnedsettelse. Ankelskader er vanligst i idrett med sideveis retningsforandringer, som fotball, basketball eller håndball. Også gange eller løping på ulendt terreng medfører risiko for overtråkk.

Ankelleddet tillater både bøying, strekking, rotasjon og sidebevegelse. Stabiliteten sikres av leddbånd, som setebelter som holder leddet på plass.I ankelen finnes tre leddbånd på utsiden, mens fire leddbånd utgjør en enhet og fungerer som et leddbånd på innsiden. Også muskulatur i området bidrar til å skape stabilitet.

Den klart vanligste skademekanismen er et inversjonstraume, når foten vris innover og nedover. Ved denne typen skade er det leddbåndene på utsiden av ankelen som skades.

Diagnosen

Det er viktig å utelukke benbrudd. Dersom ankelkulen er øm ved berøring, og man har vedvarende vansker med å vektlegge benet bør røntgenbilde vurderes.

Skadegraden av leddbåndene kan vurderes av lege eller fysioterapeut. Ved betydelig hevelse kan det derimot være vanskelig å fastslå. MR kan vurderes.

Behandling og prognose

I akuttfasen handler behandlingen om å begrense smerte. Avlast og hev ankelen, og gjerne bruk kompresjon. Betennelsesdempende midler kan brukes ved behov, men bør ikke oppfordres da de forstyrrer kroppens naturlige tilheling av den akutte skaden. Så fort smertene tillater, kan man sykle lett på en spinningsykkel for å øke blodsirkulasjonen.

Senere i forløpet vil balansetrening, som å stå på ett ben på et balansebrett, være viktig. Styrketrening av legg og fot hjelper med å gjenvinne funksjonen i ankelleddet. Gjennomføring av et strukturert og langvarig treningsprogram er essensielt for å forebygge nye overtråkk.