Spenningshodepine: En guide til forståelse og behandling

Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine, som mange opplever daglig. Smertene kan variere i intensitet, men påvirker livskvaliteten betydelig for de som er rammet. Hos Arendal Osteopati & Fysioterapi jobber vi med dette daglig, og prioriterer å finne individuelle årsaker, slik at vi kan tilby behandlinger og treningsprogram som gir varig bedring.
Hva er spenningshodepine?
Spenningshodepine kjennetegnes ofte som en jevn, pressende smerte som typisk oppleves som et stramt bånd rundt hodet. Smerten er vanligvis mild til moderat, men kan vare i flere dager av gangen. I motsetning til migrene, er spenningshodepine sjelden ledsaget av kvalme eller synsforstyrrelser.
Vanlige symptomer:
- Trykkende smerte i tinningen på en eller begge sider av hodet, eller fra bakhodet og frem som et bånd rundt hodet.
- Muskelsmerter og opplevelse av stramhet i nakke og skulder
- Lett økt lys- og lydsensitivitet
- Konsentrasjonsvansker og tretthet
Spenningshodepine eller migrene?
Det kan være overlapp mellom spenningshodepine og migrene, noe som kan gjøre det utfordrende å skille dem fra hverandre. Migrene kjennetegnes av intense, pulserende smerter, ofte på en side av hodet eller bak øyet, og kan være ledsaget av kvalme, oppkast og synsforstyrrelser (aura). Migrene kommer i hovedsak som anfall, mens spenningshodepine er mer stabil. Noen individer er plaget både av spenningshodepine og migrene, og noen ganger kan spenningshodepine utløse et migreneanfall.
For pasienten er det viktig å identifisere hva som trigger hodepinen og å kartlegge om symptomene kan være migrene. Helsepersonell kan hjelpe med dette. Har man migrene kan man få reseptbelagt medisin som enten forebygger eller lindrer anfall.
Årsaker til spenningshodepine
Spenningshodepine kan utløses av flere faktorer, ofte i kombinasjon:
- Stress: Psykisk stress er den vanligste årsaken til tensjonshodepine. Tilstanden sees hyppig blant individer med angst eller andre utfordringer med mental helse. Hodepinen forverres typisk i ekstra utfordrende perioder i livet, og ved langvarig eller intenst stress. Denne typen smerter som skyldes kroppens reaksjon på stress kalles psykosomatiske smerter. Fysisk og mental helse er ikke adskilt, mennesker er sammensatte individer der alle aspekter påvirker hverandre, som et økosystem. Vi er ikke som en bil der en del kan bli skadet og må fikses uavhengig av de andre delene.
- Muskelsmerter: Smerter i muskulatur i nakke, kjeve, skuldre og øvre del av rygg ledsages ofte av hodepine. Noen får spenningshodepine etter unormalt hard trening av nakke- og skuldermuskulatur, eller fra muskelsmerter som skyldes langvarig inaktivitet eller annen sykdom. Disse smertene forsterkes typisk også i perioder med intenst eller langvarig stress.
- Søvnproblemer: Mangel på søvn eller uregelmessige søvnmønstre gjør kroppen mer sensitiv for smerte, særlig hodepine.
- Gnissing av tenner: Dette kan gi muskelsmerter i kjeve og tinning som manifesteres som hodepine.
Behandlingsmuligheter
Veien ut av spenningshodepine handler om å identifisere triggere, enten det er stress eller spesifikke muskler som gir smerte. Først når årsakene er identifisert kan man igangsette tiltak for å bedre dem. Har man for eksempel kjevesmerter kan bruk av bittskinne om natten hjelpe, tannlege kan bidra med dette. Et så enkelt tiltak som å slutte med tyggis hjelper for noen.
Stressmestring er vanskelig og sammensatt, men vil hjelpe dersom man er plaget av spenningshodepine. Tiltak kan inkludere fysisk trening, å gjøre en avslappende hobby man liker, meditasjon, yoga, tilbringe tid i naturen eller terapi hos psykolog.
Fysisk trening er sterkt anbefalt ved spenningshodepine - på grunn av effekten det har både på kropp og psyke. Som nevnt er fysisk og mental helse én og samme ting, og tar man vare på kroppen tar man også vare på psyken.
Tar man vare på kroppen tar man også vare på psyken
Dersom spesifikke muskler i nakke eller skuldre gir hodepine vil trening rettet mot disse hjelpe. Dette kan innebære både styrketrening og mobilitetstrening, avhengig av den enkeltes problematikk.
Fysikalsk behandling hjelper på muskelsmerter, og kan derfor lindre spenningshodepine. Hos Arendal Osteopati & Fysioterapi kombinerer vi ulike behandlingsmetoder for å gi deg best mulig lindring. Jeg som fysioterapeut benytter blant annet nålebehandling for å lindre dyp muskelsmerte, triggerpunktmassasje og active release-teknikker, som kombinerer bevegelse og trykk for å øke bevegeligheten i muskulaturen. Etter å ha jobbet tett med kiropraktorer i flere år, så jeg verdien av leddmanipulering ("knekking") som et effektivt verktøy i behandlingen av spenningshodepine. Derfor valgte jeg å kurse meg innenfor denne teknikken, slik at jeg kan tilby en helhetlig tilnærming til mine pasienter.
På grunn av viktigheten av fysisk trening ved spenningshodepine tilpasser jeg også treningsprogrammer med medisinsk trening. Ofte kreves det mindre innsats enn mange ser for seg, trening mot hodepine handler mer om kvalitet enn kvantitet. Her vil alltid mengden og intensiteten avhenge av pasientens utgangspunkt. Se eksempler på enkle hjemmeøvelser alle kan gjøre nederst på siden.

Kontakt oss for hjelp med din hodepine!
Ikke la spenningshodepine eller migrene styre hverdagen din. Ta kontakt med oss eller annen helsepersonell nær deg for en grundig vurdering og behandling.
Ønsker du hjelp fra oss eller mer informasjon kan du kontakte oss direkte her eller bestille time her.
Hos Arendal Osteopati & Fysioterapi er vi her for å hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag!