Gluteal tendinopati
Skrevet av fysioterapeut Stian Heimvik Klungland ved Arendal Osteopati & Fysioterapi
Om tilstanden
Gluteal tendinopati er en belastningsrelatert tilstand som rammer senene til setemusklene, og er en vanlig årsak til smerter på utsiden av hoften - på folkemunne kalt senebetennelse i hofta. Tilstanden er begrensende for aktivitetsnivå og livskvalitet og kan være langvarig. Smerten utvikler seg ofte gradvis, typisk etter perioder med høy belastning på hoftene - som ved løping. Tilstanden sees blant pasienter i alle aldre, men oppstår hyppigst blant kvinner over 40 år.
Årsaker
Gluteal tendinopati oppstår når senenefestene fra setemusklene over tid utsettes for gjentatt belastning. Langvarig sitting, løping, gange i ulendt terreng og aktiviteter som innebærer mye hoftebevegelse kan bidra til utviklingen av tilstanden. Ofte skyldes problemet en kombinasjon av mekanisk belastning og redusert toleranse i senevevet over tid.
Genetiske faktorer kan predisponere for tilstanden, som lav senetoleranse eller biomekaniske avvik i hoften.
Symptomer
Smerter på utsiden av hoften er det mest fremtredende symptomet. I noen tilfeller kan smerten stråle ned langs utsiden av låret. Smerten forverres ved langvarig ståing, gange, løping, trappegange eller når man ligger på den berørte siden. Området er typisk trykkømt, og noen har verkende smerter i hvile uavhengig av posisjon.
Diagnose
Diagnosen stilles gjennom en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse. Typiske funn inkluderer smerte ved trykk på utsiden av hoften og økte plager ved spesifikke bevegelser eller tester som belaster de ylike setemusklene. Bildediagnostikk som ultralyd eller MR kan brukes for å bekrefte diagnosen og utelukke andre årsaker til hoftesmerter, men er sjelden nødvendig i ukompliserte tilfeller.
Behandling/ prognose
Behandlingen fokuserer på å redusere smerte, og å forbedre senevevets kapasitet gjennom tilpasset trening som styrker setemusklene og forbedrer senevevets toleranse.
I tidlige faser kan avlastning fra smertefulle aktiviteter være nødvendig. Fysikalsk behandling hjelper lindrende, og er aktuelt i akuttfasen eller i svært smertefulle perioder. Gradvis økende styrketrening gir best langtidseffekt. Se eksempler på øvelser for gluteal tendinopati nederst på siden.
Prognosen er vanligvis god, men tilstanden kan være langvarig hvis den ikke behandles fornuftig. Kortisoninjeksjoner kan gi midlertidig smertelindring, men brukes med forsiktighet. Tidlig intervensjon og riktig rehabilitering er avgjørende for vellykket rehabilitering og retur til normal funksjon.
